HTML

wemake production

Médiacsoportunk a bagi 10-18 éves fiatalokkal kiscsoportos foglalkozások keretében ismerteti meg a média működését egy újságíró, egy videóriporter és egy fotós vezetésével. A feladatok közé tartozik a Bagázs Közhasznú Egyesület eseményeinek dokumentálása is. A Fake Production céljairól bővebben itt olvashat.

2011.03.01. 17:44 barb

Mi ez az egész?

Címkék: fotózás újságírás tábor videózás bagázs

A Fake Production csoport 2009 augusztusában alakult azzal a céllal, hogy hátrányos helyzetű, főként romatelepeken élő gyerekeket tanítson meg a modern kommunikációs eszközök használatára. A médiacsoport foglalkozásain a részt vevő 10-18 év közötti roma gyerekek játékos formában, kiscsoportos képzéseken sajátíthatják el a fotózás, a videózás és az újságírás elméleti és gyakorlati ismereteit.

A képzés hosszú távú célja, hogy ez a generáció már képes legyen saját magát megjeleníteni a médiában, mivel meggyőződésünk, hogy többek között akkor csökken majd számot tevően a társadalom előítéletessége, ha a cigányságról - értékeikről és problémáikról egyaránt - maguk az érintettek számolnak majd be, közvetítők közreműködése nélkül. Természetesen a képzés után nem lesz mindenkiből újságíró vagy fotós, de a foglalkozásoknak köszönhetően jobbak lesznek a kommunikációs képességeik, és ez az élet minden területén a segítségükre lehet.

Az önkéntes alapon működő Fake Production elsőként az ózdi Hétes telepen tartott foglalkozásokat. A csoport Bódis Kriszta modellprogramjához kapcsolódva 2009 augusztusa és 2011 januárja között dolgozott aktívan a telepi gyerekekkel. A közös munkát a két nyári tábor blogjában (hetes09.blog.hu, hetes2010.blog.hu), az évközbeni képzéseket pedig a cseppgyerek.blog.hu-n dokumentálták.

Közben a csoport tagjai közül Bodnár Mária 2010 márciusától a Cicsero program keretében social media képzést tart Csereháton vegyes csoportoknak és roma nőknek. Erdei Kriszta pedig 2010 őszétől 2011 tavaszáig fotószakkört vezetett Bagon, a csoportban a Radnóti Gimnázium diákjai és a bagi romatelep fiataljai dolgoztak közösen

Mivel az ózdi Hétes telep egyre ismertebb lett, bekerült a kereskedelmi tévék híradóiba, és videoklipet is forgattak róla, ezért a Fake Production 2011-ben a sokkal kevésbé felkapott romatelepet, Bagot választotta munkája új helyszínéül, csatlakozva a Bagázs Közhasznú Egyesület programjához. Ez a blog - hasonlóan az előzőekhez - a bagi roma gyerekek médiás készségeinek fejlődését dokumentálja.

Bodnár Mária videóriporter
Erdei Krisztina fotóművész
Thüringer Barbara újságíró

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fakeproduction.blog.hu/api/trackback/id/tr554508288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása